zaterdag 17 augustus 2013

Mens en medemens: Wat doen wij met onze wereld dat zovele jongeren er niet meer in willen leven?








 







De dag van vandaag hebben vele jongeren veel druk van hun ouders. Bijvoorbeeld druk voor een diploma. Sommige jongeren mogen zelf niet beslissen en weten daarom niet meer wie ze zijn. Ze leven niet. Ze worden geleefd. Vele jongeren kunnen dit niet af dat ouders alles zelf beslissen. Jongere die deze druk niet aankunnen denken maar aan zelfmoord, drugs om alles te vergeten, spijbelen en alcohol. Dit is een machteloze reactie van de jongeren.

Mens en natuur: interview Peter Tom Jones en Vicky De Meyere - Duurzaam leven


Daarom pleiten wij voor de strategie van de 4 E’s: enable, encourage, exemplify en engage.”
“De eerste E, enable, betekent mogelijk maken, in staat stellen. Het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat mensen zonder al te veel moeite kunnen kiezen voor de duurzame keuze. Wil je dat mensen minder met de auto rijden, zorg dan dat er goed, bereikbaar open- baar vervoer is, dat er veel en veilige fietspaden zijn, enzovoort.”

Ik ga hiermee akkoord. Het is zo dat het  openbaar vervoer in België helemaal niet mensvriendelijk is. Ik zelf rijd ook met een auto. Maar als het te koud is, als het sneeuwt…  zijn er problemen met de treinen, kortom je hebt altijd vertraging met de trein en als je ergens op tijd wil komen moet je een trein vroeger nemen om er zeker van te zijn dat je niet te laat komt. Met de auto moet je ook al wat vroeger vertrekken bij het slechte weer. Als het goed weer is kan je misschien jouw auto nemen dan ben je zeker op tijd.  Als je er niet kan geraken met de auto ben je toch beter dat je het openbaar vervoer neemt. Ik vind de prijs die je betaalt voor het openbaar vervoer wel duur. Het is wel goedkoper dan met de auto. Als je iedere dag heel ver moet rijden dan komt het je vaak duurder uit. De mensen die eens een daguitstap willen maken op een warme zomer dag, merk ik dat het vaak veel geld kost. Als je een uitstap maakt bijvoorbeeld naar de zee ben je beter dat je met het openbaar vervoer gaat. Met de auto zou het je al duurder uitkomen: benzine, parking betalen voor te parkeren.

"De tweede E staat voor encourage of aanmoedigen. Zorg ervoor dat men- sen financieel beloond worden voor duurzaam gedrag en financieel bestraft worden voor de niet duurzame keuzes. Maak dat openbaar vervoer goedkoop tot zelfs gratis. Die twee eerste E’s noemen wij de harde E’s omdat de aanpak hiervan zich vooral op het structureel- politieke vlak situeert en een heel actief optreden van de overheid veronderstelt.”

 
                   

Dit vind ik goed wat betreft het belonen van milieuvriendelijkheid. Deze maatregel motiveert de mensen om milieuvriendelijker gedrag te stellen. Dit is nu al in bepaalde mate van toepassing. Wat het bestraffen betreft, daar ben ik het niet mee eens. Stel nu mensen die veel met het vliegtuig moeten reizen voor hun werk. Het vliegtuig is een grote milieuvervuiler, stel dat ze die mensen daarvoor telkens bestraffen
"Exemplify wil zeggen dat de overheid, maar ook alle grote organisaties, het goede voorbeeld moeten geven. De burger oproepen zich duurzaam te gedragen, maar zelf het tegenovergestelde gedrag vertonen, is dodelijk voor heel het duurzaamheidsverhaal. Denken we maar aan een zeer opvoedkundig ecoprogramma op tv dat een uur later gevolgd wordt door Top Gear met zijn ophemeling van snelle en blitse auto’s."

Ik denk dat de overheid het goede voorbeeld zou moeten geven. Dit is niet enkel op ecologisch vlak, maar ook op andere vlakken. De ministers komen allemaal met een auto die helemaal niet milieuvriendelijk is. De overheid zouden meer autoloze dagen mogen inlassen, niet alleen in Brussel, maar ook in verschillende grote steden. De mensen moeten de dag van vandaag nog meer belastingen betalen dan vroeger. Niemand weet of de ministers ook belastingen zouden moeten betalen.

"Engage tenslotte staat voor het stimuleren van engagement voor duurzame keuzes, het ‘bijschaven’ van ons wereldbeeld om duurzaam handelen te ondersteunen. Op dit vlak kunnen vooral socioculturele organisaties zoals kwb en KAV een heel belangrijke rol spelen. Niet zozeer door mensen te bombarderen met informatie maar door hen zelf te betrekken bij verandering via gemeenschapsprojecten en betrokkenheid te stimuleren. Dat is wat kwb o.a. doet met de klimaatwijken. Dergelijke veranderingen zijn veel duurzamer dan de individuele gedragsverandering via overtuiging met behulp van de zoveelste folder in je bus.

Dat is waar. Mensen denken: zijn ze daar nu weer over het klimaat. Geen enkel mens weet hoe ze moeten gaan leven om het klimaat te helpen. Iedereen zegt en weet dat er een klimaatprobleem is, maar geen enkel mens komt met duurzame ideeën. Als er mensen zijn dan een goed ecologisch idee hebben, zijn die vaak te duur voor de burger waardoor die zullen afhaken.



Nemen jullie ook eens een kijkje? http://www.petertomjones.be/images//014_017_raak_11.pdf